Kryptoměny

Co všechno se dá koupit za kryptoměnu Bitcoin?

bitcoin ve dlani
Foto: pixabay.com, Tag: Bitcoin

Bitcoin se již dávno vymanil ze škatulky pouhého experimentu a stal se se respektovanou měnou. Kde všude je možné ji nyní využít a co se za ni dá koupit?

Co všechno si koupíte za bitcoiny

Za bitcoiny si toho i v Česku už koupíte poměrně dost. Respektovány jsou v mnoha kavárnách, v restauracích nebo hotelech, s platbou uspějete v mobilních aplikacích, hrách nebo internetových obchodech.

Sortiment zboží a služeb, které si za ně dokážete pořídit, se stále rozšiřuje. S bitcoiny máte možnost zaplatit vstupné do fitness centra, zahrát si únikovou hru nebo zapsat potomka do školky. Za tuto virtuální měnu si dokonce už můžete pořídit vlastní dům. K dalším typům obchodů, kde s přáním zaplatit v bitcoinech určitě uspějete, patří i půjčovny vybaveni, kadeřnictví, trafiky, a dokonce i běžné obchody s potravinami.

Co všechno se dá koupit za kryptoměnu Bitcoin?
Co všechno se dá koupit za kryptoměnu Bitcoin?

Jedním z nejznámějších obchodníků, který akceptuje v Česku tuto digitální měnu, je například e-shop Alza.cz. Tuzemský technologický gigant novinku zavedl už v roce 2017. Zaplatit bitcoiny bylo možné i na zahraničních pobočkách. Platby se díky tomu pro spotřebitele staly mnohem pohodlnější a také rychlejší.

Bitcoiny se šíří světem i Českou republikou

Alza ale jednoznačně není jediným obchodníkem, který se neobával technologických inovací. Koncem loňského roku bylo v Česku oficiálně evidováno už kolem mobilních terminálů společnosti Global Payment, které otevírají u obchodníků možnost platby v kryptoměnách.

Právě uplatnitelnost bitcoinu a dalších kryptoměn jako běžného platidla je důležitá z hlediska jejich rozšíření. Alternativní platidlo se tím dostalo do rukou běžných spotřebitelů.

K posílení zájmu o elektronické platby přispěla i pandemie koronaviru, jak potvrdila dále  i data Global Payments. Řada maloobchodních řetězců se své zákazníky snažila motivovat k bezhotovostním platbám v obavě, že klasické mince a bankovky mohou být zdrojem nákazy koronavirem.

V Česku znamenal zásadní zlom ještě jeden krok. Nakupovat nebo prodávat bitcoiny můžete rovněž prostřednictvím široké sítě prodejen GECO, a to jak v Česku, tak i v rámci Slovenské republiky. Pod obchodní síť populárních prodejen tabáku jen v ČR v loňském roce spadalo už více než 250 poboček, což přispělo k výraznému rozšíření dostupnosti bitcoinů.

Některé zahraniční země už jsou však v tomto směru ještě o něco dál a v bitcoinech si tak třeba i můžete financovat školné na vysoké škole. V chorvatském Zadaru je možno zaplatit touto formou dokonce i v pouličních stáncích.

Jak zjistit, kde zaplatit v bitcoinech

V případě, že chcete vědět, jestli se konkrétně v bitcoinech dá platit v některém z vašich oblíbených obchodů, můžete si stáhnout například aplikaci Bitperia, která vám pomůže dostupné možnosti zmapovat. Bitperia si navíc dělá ambice stát se skutečně komplexním průvodcem světa kryptoměn.

Zatím dobrovolné je pro obchodníky začlenění do projektu CoinMap.org. I na něm najdete seznam míst, kde je možné zaplatit bitcoinem. Údaje ale nemusejí být vždy aktuální, navíc mapa rozhodně nepokrývá všechny subjekty, které reálně bitcoiny využívají. Pro základní přehled vám ale pomůže.

MŮŽE SE VÁM TAKÉ LÍBIT ▼

Komentuj ▼

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Více článků ► Kryptoměny