Mobilní telefony

Nové tipy, jak poznat opravovaný iPhone

iphone 13 pro
Foto: apple.com, Tag: iPhone 13

Když si kupujete použitý iPhone nebo jej plánujete pořídit z druhé ruky, je důležité zjistit, zda nebyl opraven nebo zda do něj nebyly vyměněny některé důležité komponenty. Opravované iPhony nemusí mít stejnou kvalitu jako nové nebo originální zařízení, a proto je vhodné věnovat pozornost několika klíčovým faktorům, které vám pomohou odhalit, zda byl iPhone opraven.

Stav šroubků, tělo telefonu a kvalita displeje

Jedním z prvních vizuálních náznaků, že iPhone byl otevřen a opraven, jsou šroubky na spodní části telefonu u konektoru nabíjení. Zkontrolujte, zda jsou šroubky poškrábané nebo nesedí dokonale. Neoriginální nebo opotřebované šroubky mohou naznačovat, že zařízení bylo otevřeno a opravováno. Také si všimněte, zda tělo telefonu není zdeformované, zejména kolem okrajů, což by mohlo signalizovat předchozí zásahy.

Pokud byl iPhone opravován, může být displej neoriginální nebo nekvalitní náhradou. Na neoriginálních displejích si můžete všimnout rozdílů v barvách (méně syté barvy), citlivosti dotyku, a dokonce i velikosti okrajů kolem obrazovky. Dalším znakem je chování Face ID nebo Touch ID – pokud byla obrazovka neodborně vyměněna, tyto funkce nemusí fungovat správně, protože jsou úzce propojeny s bezpečnostními funkcemi zařízení.

Nastavení, softwarové upozornění a baterie

Od iPhonu XR a novějších modelů Apple integroval softwarové upozornění, které se objeví v případě, že byly některé důležité součástky, jako baterie nebo displej, vyměněny za neoriginální. Toto upozornění můžete najít v Nastavení → Obecné → Informace. Zde se zobrazí zpráva jako „Nelze ověřit, zda tento iPhone používá originální displej od Apple“ nebo podobné hlášky týkající se baterie nebo fotoaparátu.

Pokud byla baterie měněna, může se na stejném místě v nastavení zobrazit upozornění, že nelze ověřit její pravost. Navíc můžete zkontrolovat kondici baterie v části Nastavení → Baterie → Kondice baterie. Pokud je baterie nově měněná, její maximální kapacita bude vysoká (blízko 100 %). U starších telefonů by měla být kondice kolem 85-90 %, v závislosti na tom, jak byl telefon používán.

Funkce fotoaparátu, mikrofonu a IMEI

Kvalita fotoaparátu může být také indikátorem opravovaného zařízení. Zkontrolujte, zda fotoaparát funguje správně, zda je ostření přesné a zda fotografie vypadají ostře a bez problémů. Pokud byl modul fotoaparátu vyměněn, může dojít k problémům s funkcí, zejména u novějších modelů s více čočkami. Stejně tak zkontrolujte mikrofony a reproduktory, například spuštěním hovoru nebo nahrávkou zvuku, abyste zjistili, zda jsou tyto komponenty v pořádku.

Při koupi iPhonu můžete také zkontrolovat jeho IMEI číslo, které najdete v nastavení telefonu nebo na těle zařízení. IMEI lze zkontrolovat na webu Apple, kde můžete zjistit, zda je zařízení stále v záruce nebo zda bylo v minulosti servisováno. Pokud bylo zařízení opravováno v oficiálním servisu Apple, měly by tyto opravy být evidovány.

Cena a podezřele levné nabídky

Pokud narazíte na iPhone za podezřele nízkou cenu, měli byste být obezřetní. Nízká cena může být často indikátorem toho, že zařízení bylo opravováno neoficiálním servisem nebo obsahuje neoriginální součástky. Vždy se vyplatí porovnat ceny použitých iPhonů na různých platformách, aby se zjistilo, co je realistická cena za daný model a stav.

Zkontrolujte také funkčnost různých konektorů a portů, jako je port pro nabíjení, připojení sluchátek (pokud je k dispozici), a vyzkoušejte, zda zařízení reaguje na připojení k počítači přes USB kabel. Neoriginální součástky nebo opravy mohou způsobit problémy s nabíjením nebo připojením k iTunes.

Závěrem

Před koupí použitého iPhonu je důležité důkladně zařízení prověřit. Zohledněte stav těla, displeje, baterie, fotoaparátu a zkontrolujte, zda nejsou k dispozici žádná softwarová upozornění ohledně neoriginálních komponent. Pokud máte pochybnosti, je lepší zařízení kupovat od ověřených prodejců nebo investovat do nového telefonu, aby se předešlo problémům v budoucnu.

MŮŽE SE VÁM TAKÉ LÍBIT ▼

Komentuj ▼

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Více článků ► Mobilní telefony