Mobilní telefony

Nové tipy, jak poznat repasovaný iPhone

iphone 13 pro
Foto: apple.com, Tag: iPhone 13

Pokud uvažujete o koupi iPhonu z druhé ruky, možná se setkáte s pojmem „repasovaný“ (refurbished). Repasované telefony mohou být dobrou volbou, protože jsou levnější než nové modely, ale zároveň prošly odbornou kontrolou a opravou, což může znamenat, že jsou ve velmi dobrém stavu. Nicméně, je důležité umět poznat, zda je iPhone skutečně repasovaný a co od něj můžete očekávat. Následující tipy vám pomohou rozpoznat, zda je iPhone nový, repasovaný, opravovaný, nebo dokonce falzifikát.

Kontrola modelového čísla

Modelové číslo je klíčovým identifikátorem, který vám pomůže určit původ telefonu. Tento údaj najdete v nastavení telefonu: Nastavení > Obecné > Informace > Modelové číslo. První písmeno v tomto čísle prozradí, o jaký typ iPhonu se jedná:

  • M – nový iPhone
  • F – repasovaný iPhone (od Applu)
  • N – náhradní telefon (např. výměna v rámci reklamace)
  • P – personalizovaný model (např. s gravírováním)

Pokud je první písmeno „F“, jedná se o repasovaný model, který Apple opravil a prodává za nižší cenu.

Stav baterie a vzhled

Baterie je jedním z nejdůležitějších prvků u repasovaného zařízení. Většina repasovaných iPhonů má vyměněnou baterii, ale i tak se vyplatí zkontrolovat její stav. V nastavení telefonu najdete informaci o stavu baterie: Nastavení > Baterie > Kondice baterie. Ideální je, pokud má baterie více než 85 % původní kapacity. Pokud je kapacita nižší, může to znamenat, že baterie nebyla vyměněna nebo je již značně opotřebovaná.

Repasovaný iPhone by měl být v dobrém stavu, ale nemusí být zcela bez škrábanců nebo jiných známek opotřebení. Prohlédněte si tělo telefonu, zejména displej a rámeček, abyste zjistili, zda se objevují nějaké viditelné známky používání. Některé repasované telefony mohou mít také vyměněné díly, jako je displej nebo zadní kryt, což by mělo být provedeno odborně.

Krabička a příslušenství a záruka

Apple repasované iPhony obvykle balí do standardních bílých krabiček s označením „Apple Certified Refurbished“. Pokud dostanete telefon v jiné krabičce nebo s příslušenstvím, které neodpovídá originálním produktům Apple (například nabíječka nebo kabel), je dobré být opatrný. Neoriginální příslušenství může být známkou, že telefon nebyl repasován přímo Applem, ale jiným prodejcem.

Repasované iPhony od Apple přicházejí se stejnou roční zárukou jako nové modely. V aplikaci Apple Podpora nebo na stránkách Apple můžete zadat sériové číslo telefonu (najdete ho v nastavení telefonu) a ověřit, zda je telefon ještě v záruce a jaké služby jsou pro něj k dispozici.

Repasované iPhony obvykle stojí méně než nové modely, ale pokud je cena příliš nízká, může to být podezřelé. Neobvykle nízká cena může znamenat, že telefon není originální, nebyl repasován přímo Applem, nebo může být dokonce vadný. Důvěryhodní prodejci repasovaných iPhonů obvykle nabízejí ceny, které jsou mírně pod úrovní nových zařízení, ale ne natolik nízké, aby působily nereálně.

Shrnutí

Rozpoznat repasovaný iPhone není těžké, pokud víte, na co se zaměřit. Nejdůležitějšími faktory jsou kontrola modelového čísla, stav baterie a vzhled zařízení. Repasovaný iPhone může být skvělou volbou, pokud chcete ušetřit peníze a přitom mít zařízení ve velmi dobrém stavu. Kupujte však vždy od důvěryhodných prodejců, abyste se vyhnuli případným problémům s kvalitou.

MŮŽE SE VÁM TAKÉ LÍBIT ▼

Komentuj ▼

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Více článků ► Mobilní telefony